Hovězí maso špičkové kvality. Pochází z mladých zvířat masného plemeného skotu Aberdeen-Angus ochovaných pastevním způsobem v ekologicky čistém prostředí. Maso plemene angus je obvzlášť jemně vláknité, křehké a chutné. Nitky tuku uložené ve svalovině vytvářejí tzv.mramorování, které je důvodem mimořádné chuti a šťavnatosti masa.
Objednávky na toto maso příjmáme každé pondělí!
Tip na přípravu steaků: Vhodné maso:roštěná, svíčková, kýta (vnejší a vnitřní šál, ořech).Je dobré maso 12-24 hodin předem naložit. Steaky jsou nejlepší při síle masa 2,5 – 3cm.
Vybírejte maso lehce mramorované, oddělte tuk a blány – maso se nebude na pánvi prohýbat.Nikdy nepoužívejte sůl před tepelnou úpravou, k obrácení plátků nepoužívejte vidličku, vhodné jsou kuchyňské kleště.
Plátky otáčejte když se na horní straně objeví štáva. Udržíte tak štávu ve štávu ve steaku. V průběhu přípravy potřebují steaky obrátit dvakrát. Propečení steaku zkontrolujte malým řezem uprostřed steaku nebo podél kosti pomocí ostrého nože.
Kontrolujte vždy dříve, než si myslíte, že je maso hotové – vždy pak maso můžete vrátit na pánev a dodělat, získáte tím i cit, kdy je steak hotový. Má být hnědý na povrchu, uvnitř růžový a štavnatý.
Čas potřebný k tepelné úpravě steaku:
tloušťka masa | mírně propečený | středně propečený | silně propečený |
1cm | 3 až 5 | 5 až 7 | 7 až 9 |
2,5cm | 5 až 7 | 7 až 9 | 9 až 11 |
4cm | 7 až 9 | 9 až 11 | 11 až 18 |
5cm | 12 až 18 | 15 až 18 | 25 až 30 |